menu search
brightness_auto
more_vert
80 yaşında bir adam, 5 yaşındaki bir çocuk içeri girince ayağa kalkar.Etrafındakiler "aman efendim ne yapıyorsunuz; çocuk o! " Diye cevap vermişler.
Yaşlı adam " çocuk saygıyı bizden öğrenmeyecekse kimden öğrenecek" diye cevap vermiş.
Sizce saygı bu mudur? Ve nasıl öğretilmelidir.
thumb_up_off_alt 1 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

3 Cevap

more_vert
Bana göre saygı yaşı, cinsi, ırkı, dili veya dini ne olursa olsun karşı tarafa gösterdiğim nezaket, dikkatli ve özenli davranış sergilemek ve karşımdakinin düşüncesini, tavrini ve tarzini anlamaya çalışmak. Devamını sağlamak kişinin elinde oluyor bende.
Örnekteki gibi tek başına saygı odur diyemem ama yaşa bağlı olmaması gerektiğini savunanlardanım.
Öğretme kısmına gelince, kişi istemediği sürece dışardan birinin tesiri olacağını sanmıyorum. Ancak ebeveynlerin birbirlerine ve çocuklarına gösterdiği davranış ve sosyal iliskilerinde sergiledikleri tutum, özenli davranış gelisiminde önemli etkendir.
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
more_vert
Göz kontağı kurmalıyız. Kurdurmalıyız sözümüzü anlamlandırmalıyız.
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
more_vert
Ve adam 5 yaşındaki o çocuğa hayatının ilk önemli saygı gösterilerinden birini gösterir. O adam her şeyden önce oradakilere aslında kendine saygı duyduğunu gösterir.
Başkalarından saygı görmek istiyorsak önce onlara saygı duyduğumuzu göstermeliyiz. Zamanla girdiğimiz her yerde bu hareketlerimiz dikkat çekecektir ve insanlarda aynı şekilde bize saygılarını gösterecektir. Hep derler ki büyükleri saymalı, küçükleri sevmeliyiz. Hayır efendim! Herkesi saymalıyız büyüğümüzü de küçüğümüzü de eğer siz 3 yaşında bir çocuğun yaptığı herhangi bir hareketinde onun ne kadar güzel bir şey yaptığını ona öğretmezseniz olur mu? Olmaz. (Tabi ki sapkın hareketlerden ve büyüklerinden öğrendiği küfürleri bizim yanımızda söylemesinden bahsetmiyorum.) Bahsettiğim şey maalesef hiç bir bireye anlatmayla bir şey öğretemezsiniz ve bu birey öğrenmeye en açık olduğu yaşlardaysa hiç öğretemezsiniz. Örneğin çocuklarınız siz ne yaparsanız onu yapar, siz ne söylerseniz değil. Sizi taklit ederler ve saygın bir birey olmayı da başkalarına saygı duymayı da sizden öğrenirler.
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 1 beğenilmeme

Bunlara da göz atabilirsin

thumb_up_off_alt 3 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
7 cevap
...