menu search
brightness_auto
more_vert
Amerika'nın Atlanta,Georgia bölgesinde dünyaya gelmiş olan Martin Luther King Jr. bir Baptist Papaz ve aynı zamanda Amerikan Yurttaş hakları hareketi önderiydi. Şiddet karşıtıydı ve tüm ırkların eşitliğini savunuyordu. Konuşmaları çok etkili olan biriydi. 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Çeşitli yerlerde konuşmalar yaparken 1968 yılında bir suikast sonucu hayatını kaybetti.
thumb_up_off_alt 7 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

4 Cevap

more_vert
 
done_all
En İyi Cevap

Martin Luther King, 1929 yılında Atlanta'da dünyaya geldi. Protestanlardan bir kaç şekilde ayrılan ama temel itibariyle protestanlığa dayanan Baptisizm inancına bağlı bir papazdır. Kendisini en ön plana çıkaran şey Amerikan Yurttaş Hakları lideri olmasıdır. Dünya çapında ırkçılık ve şiddet karşıtı görüşleriyle tanınmıştır. Zamanla bu bir mücadeleye dönüşmüştür. Her yerde konuşmalar yapar ve kitlelerden olumlu bir teveccüh bulur.
Martin Luther King, 24 yaşındayken Alabama'da Baptist bir kilisede pastör oldu, fakat Jim Crow yasaları gereği bu görevin bir beyaza verilmesi gerekiyordu, buna karşı gelmesi sebebiyle Martin Luther King tutuklandı. Bunun Üzerine King uzun süren bir boykot başlattı ve sonunda bu boykot ABD'de tüm ulaşım araçlarında ırk ayrımcılığının yasaklanmasına kadar etkili oldu.

Martin Luther King Jr

1961 yıllarında FBI Yurttaş Hakları Hareketine komunistlerin sızdığını düşündü ve Martin Luther King'i dinlemeye başladı. Sonuç olarak bununla ilgili bir delil bulunamadı.
King, siyahların oy kullanma hakkı, ayrımcılığın bitmesi, işçi ve çalışan hakları ve bunun gibi temel haklarla ilgili bir çok gösteri düzenledi.
En çok Washington'da yaptığı "İş ve Özgürlük için Washington'a Yürüyüş" adlı yürüyüşünde okuduğu "Bir Hayalim var" adlı şiirle bilinir.


Martin Luther King Washington yürüyüşü
Washington Yürüyüşünden bir portre

Şiir Şöyledir;
" I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the colour of their skin, but by the content of their character. "

Türkçesi;
" Bir gün, dört çocuğumun da derilerinin rengi ile değil de kişilikleri ile yargılanacağı bir ülkede yaşayacaklarına dair bir hayalim var. "

Marting Luther King 1964 yılında Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştür.
İlerleyen yıllarda siyahi sağlık çalışanlarını desteklemek için 
 Memphis'e gitti. 3 Nisan günü yaptığı konuşmasından sonra ertesi gün kaldığı Motel'in balkonunda silahlı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. Bundan 5 gün sonra ABD yas ilan etti. Bu suikast sonrası ABD'de 60'tan fazla şehirde isyan çıktı. Katil İngiltere'den kaçmak üzereyken sahte pasaportla yakalanır ve ABD'ye iade edilir, 99 yıl hapse mahkum edilir. Yakalanması 2 ay sürer.

Biyografi yazarı Taylor Branch'e göre kendisi öldüğünde 39 yaşında olmasına rağmen, yaşadığı stress ve zorluklar sebebiyle 60 yaşında bir insanın kalbine sahipti.

Ölümünden 9 yıl sonra ABD başkanı Jimmy Carter tarafından Başkanlık Özgürlük Ödülü'ne layık görüldü. Bunun onuruna Martin Luther King günü kutlanmaya başlandı.

 

thumb_up_off_alt 2 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
more_vert
Siyahi haklarını savunmuş ve çok etkili olmuş Amerikalı'lardan biridir. Martin Luther King, Amerikan tarihinden büyük yankı uyandıran toplum liderlerinden biridir. Bugün bile siyahiler kendisine çok şey borçlu olduğunu bilir.
thumb_up_off_alt 1 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
more_vert
Cehennemi Satın Alan Adam!

Kilisenin cennetten tapu sattigi ve halkı kandırdığı dönemlerde, cehennemden neden tapu satılmıyor diye sorduğunda din adamları cehennemi kim satın almak ister yanıtını verirler. O da kendisinin almak istediğini söyler ve kiliseden cehennemin tapusunu alır. Bu olaydan sonra dışarı çıkar ve halka şöyle der:
Cehennemi satın aldım ve ölünce kimseyi içeri almayacağım o yüzden kiliseden cennetin tapusunu almanıza gerek kalmadı...
thumb_up_off_alt 1 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
more_vert
I have a dream sözüyle umutsuz bünyelere umut vadetmiş siyahi
thumb_up_off_alt 0 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

Bunlara da göz atabilirsin

thumb_up_off_alt 2 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
0 cevap
thumb_up_off_alt 1 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 3 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 2 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
0 cevap
thumb_up_off_alt 5 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
2 cevap
...