menu search
brightness_auto
more_vert

İletişimci, profesör, akademisyen, yazar, çevirmen. 1964, Şarkışla / Sivas doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kayseri'de tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü Sinema-TV Ana Sanat Dalı (1986) mezunu. 1989 yılında MEB'den İngiltere'de "master+doktora" yapmak üzere burs kazandı. 1991 yılında İngiltere’de East Anglia Üniversitesinde Television as a Story-telling and Myth-making Medium (Öykü Anlatma ve Mit Üretme Aracı Olarak Televizyon)” adlı tezle yüksek lisans (1991), Middlesex Üniversitesinde Türk sineması ve Türk modernleşmesi konusunda hazırladığı “Narrative and Aesthetic Principles in the Establishment of a National Turkish Cinema” adlı tezle doktora (1998) yaptı.

East Angila Üniversitesi'nde "Story-Telling and Myth-Making Medium: Television" adlı master tezini hazırladı. 1992 yılının Nisan ayında Londra'da Londra Üniversitesi ve Middlesex Polytechnic'te Dr. Roy Armes'ın danışmanlığında doktora yaptı. Öğrencilik yıllarında Yeni Şafak, Zaman ve Kanal 7’nin İngiltere temsilcisi olarak çalıştı. Kuruluşundan itibaren Yeni Şafak gazetesinde köşe yazıları yayımlandı. Bu yazılarıyla 2002 Türkiye Yazarlar Birliği Basın-Fikir Ödülünü aldı.

Michel Foucault, Baudrillard, Milan Kundera, Umberto Eco ve John Berger gibi yazar ve düşünürlerden çeşitli çeviriler yaptı. Bir süre Yeni Şafak gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlendi. Ardından 3 yıl Umran Dergisi'ni yönetti. Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yanı sıra Yeni Şafak gazetesinde yazılarını yayılmayı sürdürdü. 25 Şubat 2006'ya kadar TV5 Genel yayın Koordinatörlüğü yaptı, daha sonra TVNet'in kurucuları arasında yer aldı.

Yusuf Kaplan’ın yazı, röportaj ve çevirileri ayrıca, 1987 yılından itibaren İlim ve Sanat, Yedi İklim, Dergâh, İzlenim, Kayıtlar, Kitap Dergisi, Girişim, Kırklar Edebiyat Dergisi, Antrakt Sinema Dergisi, Yeni Türkiye, İslam, Kadın ve Aile gibi dergilerle Zaman ve Milli Gazete gibi günlük gazetelerde, ayrıca yabancı dergilerde yayımlanmıştır.

Türkiye’nin çeşitli şehirlerde ve uluslararası toplantılarda “Türk Sineması Kuramı”, “Türk Sineması’nın Adı Yok: Ulusal Türk Sineması İçin Bazı Gözlemler”, “Türk Modernleşmesi, Türk Dış Politikası ve Kıbrıs Sorunu: İki Eksen” , “Medyanın Doğası ve Dili: Teoriden Pratiğe”; “Türk Medyasının Sorunları” gibi başlıklarda bildiriler sunmuş, konuşmalar yapmıştır.

thumb_up_off_alt 1 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

1 cevap

more_vert
İnternette "Yusuf Kaplan 100 kitaplık okuma listesi" yazarak harika bir kitap tahlil sistemi bulabilirsiniz.
thumb_up_off_alt 2 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme

Bunlara da göz atabilirsin

thumb_up_off_alt 1 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
0 cevap
thumb_up_off_alt 2 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
0 cevap
thumb_up_off_alt 3 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
1 cevap
thumb_up_off_alt 2 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
0 cevap
thumb_up_off_alt 5 beğenilme thumb_down_off_alt 0 beğenilmeme
2 cevap
...